maandag 21 januari 2013

Mijn dromen nastreven

Toen burgemeester Wobine Buijs van Oss op maandag 7 januari 2013 aan een nieuw jaar en een drukke werkweek begon kreeg ze van haar secretaresse waarschijnlijk een brief toegestopt waarin de bibliotheek vroeg of ze mee wilde doen aan het Voor ik dood ga, wil ik ...-project.

Het was een kort briefje met een eenvoudige vraag.





Een reactie
Vanochtend lag er een envelop van de gemeente in de brievenbus. Zonder postzegel. Waarschijnlijk bezorgd door een gemeentebode. Met daarin elf ingevulde memobriefjes.

Hieronder allereerst de reacties

Mijn dromen nastreven ...
Dat iedereen in Oss dit logo kent
- De 7 wereldwonderen gezien hebben - 7 betekenisvolle zaken gerealiseerd hebben - 7 sportieve prestaties neerzetten - 7 mensen gelukkig gemaakt hebben

Nog méér kleinkinderen
Mijn kleinkinderen zien opgroeien tot sterke, tevreden mensen
Leven!
Mijn kinderen goed afzetten

Vooral genieten van alles wat op m'n pad komt
Afscheid kunnen nemen

Tevreden afscheid nemen

Nog diverse uithoeken van de wereld bewandelen
Genieten!

Een mooi oogst.
Nu zijn er twee manieren om met deze oogst te gaan.
1. de teksten spreken voor zichzelf en een ieder die ze leest kan speculeren welke bestuurder, ambtenaar of burger een door burgemeester Buijs voorgelegd memobriefje heeft ingevuld.

2. enkele gedachtes die rondom de memobriefjes opkomen op dit blog naar voren halen



Kijk, dit zijn de wensen en verlangens van mensen die de gemeente Oss besturen.”
We kiezen - dat moge duidelijk zijn - voor de tweede optie.





Invalshoek 1 - Wie schreef welke tekst?
Alle bijdragen zijn anoniem. Zoals het hoort. En we zijn niet in staat om aan de hand van een handschrift een deelnemer te traceren. Aangezien mevrouw Buijs de brief heeft gelezen en het memobriefje aan anderen heeft voorgelegd ligt het voor de hand om te denken dat zijzelf ook iets heeft opgeschreven. Voor zover bekend is ze nog niet toe aan kleinkinderen dus die twee bijdragen vallen af. Verder is bekend dat ze in haar vrije tijd graag wandelt, dus dat is een mogelijkheid. Vooral omdat de zin "Nog diverse uithoeken van de wereld bewandelen" letterlijk én figuurlijk kan worden bekeken. Alhoewel de burgemeester pas een jaar in Oss actief is, zal het toch niemand verbazen als ze later nog eens een (bestuurlijke) switch zou willen maken.
Een mogelijk antwoord zou ook de verwijzing naar de zeven betekenisvolle zaken kunnen zijn. Oss kan wel wat power gebruiken. Nieuwe ideeën om extra elan aan de stad toe te voegen. Maar het zal ook niemand verbazen als ze hoopt dat haar kinderen uitgroeien tot sterke, tevreden mensen. Maar als Wobine Buijs verantwoordelijk is voor "Mijn dromen nastreven ..." dat zit Oss ook niet verkeerd.

Invalshoek 2 - zelfspot, humor
"Tevreden afscheid nemen" én "Afscheid nemen" is voor 'normale' mensen een prachtig levensmotto, maar een politicus die zo'n tekst invult laat (misschien onbedoeld) zien dat hij of zij over zelfspot en humor beschikt.


Invalshoek 3 - Ter plekke ingevuld

In de brief werd de burgemeester opgeroepen om tijdens elke vergadering aanwezigen ene memobriefje voor te leggen. En de reacties te verzamelen. Dat is zeker zo gegaan, alleen verzuimde ze een stift mee te nemen. Dus zijn alle bijdragen op een na ingevuld met een ouderwetse balpen.

Invalshoek 4 - dé promotor van Oss
Heeft ook een memobriefje ingevuld. En heeft ook gevoel voor humor. Want in het echt zou zij (en waarschijnlijk een hij) iets anders hebben ingevuld.

Invalshoek 5 - niets nieuws onder de zon
Onze bestuurderen, ambtenaren en burgers die een memobriefje hebben ingevuld wijken niet zo veel af van andere deelnemers. Ze zullen in  de grote hoop vooral opvallen door de balpen.
Klik hier voor een Picasa-carrousel met 999 bijdragen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten