dinsdag 11 december 2012

We zijn gestart

Voor ik dood ga, wil ik .... is opgebouwd
Op donderdag 6 december (2012) werden in de Osse bibliotheek de eerste memobriefjes ingevuld. Door collega's. Onder het mom dat goed voorbeeld doet volgen. Op maandag de tiende werden nabij de ingang schoolborden geplaatst, het filmpje geïnstalleerd en de reeds ingevulde memobriefjes opgehangen. Vanaf dinsdag 11 december kunnen alle bezoekers van de Osse bibliotheek meedoen. De komende dagen zullen in andere bibliotheken in Noord Oost Brabant ook memobriefjes worden neergelegd en opgehangen.

Een delicaat onderwerp
Door de memobriefjes komt het onderwerp zoals dat heet pas echt 'dichtbij'. Tot die tijd was het een vaag plan rondom een Amerikaanse mevrouw waar 'de bieb' ook iets mee zou gaan doen. Maar du moment dat je zo'n rood memobriefje ziet wordt het anders. Ga je nadenken over dat doodgaan. Van jezelf, maar vooral denk je dan aan anderen. In je omgeving. Die onlangs zijn gestorven. Ziek zijn. Behandelingen ondergaan. Hoor je (erg) veel over een doodgeschopte grensrechter, iemand die voor een trein sprong of door de ijzel verongelukte. En realiseer je jezelf dat het leven fragiel is. Dat je na wat vage buikpijn en enkele onderzoeken te horen kunt krijgen dat je waarschijnlijk nog voor Kerst zult sterven. Dat soort verhalen en gevoelens.

Echte waarde(n)
Ondanks dit alles is dit project iets wat juist in een Openbare Bibliotheek thuis hoort. Een publieke ruimte - en die worden steeds schaarser - waar mensen als het ware aan elkaar vertellen wat ze belangrijk vinden. Als je voor de keuze wordt gesteld of komt te staan (hypothetisch of echt): wat doet er in the end voor jezelf écht toe. Het gaat dan om zaken die je waardevol acht, die meer waarde hebben als andere. Echte waarde(n) is het jaarthema van de bibliotheek en gaat juist over deze vraag. Een vraag voor deze jaren, deze tijd. Waarin we als samenleving op een kantelpunt staan. Een maatschappij in transitie. In zo'n tijd dienen we met ons allen de vraag te stellen wat we belangrijk en waardevol vinden. En dat dan proberen te realiseren.

De eerste bijdragen (in willekeurige volgorde)
Mezelf leren kennen en zijn in dit leven
Een tentoonstelling geven!
Leven!
Trompet leren spelen
... in de biechtstoel
... Rust ...
Wil ik elke dag een bijzonder moment beleven
Skateboarden met m'n beste vriend van het universum
Zorgen dat mijn kinderen als betrokken en sociale mensen opgroeien
... alles opruimen

Dat we met meer respect met elkaar omgaan!
Mezelf uploaden naar de cloud (en iemand voegde toe: Mag ik dan mee?)
Dat de wereld in balans is
Blijven genieten met de mensen om mij heen
Nog een keer naar Santiago lopen, maar dan vanuit Sevilla
Het Pieterpad lopen met m'n collega's
Mijn depressies overkomen
Lekker een weekje naar de zon
Bungeejumpen
Schrijfster worden en voetballen
Leuk spelen   Famke (7 jr)
Wil ik iedereen helpen met kanker (dokter worden) Lynn  (9 jaar)
Graag ervaren dat mijn familie 'goed verankerd' is
De werkelijkheid zien zoals die is - verlicht zijn
Naar Ajax-Feijenoord
Mijn kinderen zien opgroeien tot mooie volwassen mensen
Een wereldreis maken die eindigt in het licht
Echt leven, en niet zoals nu geleefd worden
Verhalenvertelster zijn

DTV
Dinsdagochtend spraken mensen van  DTV (de Osse radio- en tv-zender) nietsvermoedende bezoekers aan met de vraag wat ze nog zouden willen doen voordat ze doodgaan. In het DTV Journaal van dinsdag is te zien hoe men op deze vraag heeft gereageerd (duur: 2.32)

Klik hier voor een Picasa-carrousel met 999 bijdragen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten